Balzsam- a gasztroblog

Szórd bele, keverd össze, kend rá, edd meg....

Fotóalbum

2009.04.15. 09:07 Balzsam...

Halkaland

-Anya, fogtam egy pontyot. – Na, nálunk így kedődik a rácponty receptje. A tőserdei holtág vizébőlm vagy az élő Tiszából származó potykák aztán mindíg Anyukám ütött-kopott vastepsijében végzik. Az öcsém elsunnyog, a halpucoláshoz ugyanis már nem fűlik a foga, Anyu pedig pikk pakk darabjaira szedi szegény halacskát, ami reggel még a vízben ficánkolt.
 
Érdemes mindent gondosan előkészíteni, venni jó húsos bacont, az sokkal ízletesebb ehhez az ételhez, mint a házi fehérszalonna. Érdemes könnyen sülő krumplifajtát választani, mint pl a rózsaburgonya, annak egyébként is sokkal zamatosabb íze van mint a többinek, pláne, ha sütőben sülhet. Na és a tejföl. Ha már havonta egyszer piacon jártok, igazán beruházhattok egy üveg házitejfölre. Igen, zsírosabb, igen, más íze van mint a boltinak: sűrűbb, és finomabb. Csak jobb lesz tőle az étel, és nem ettől fogtok meghízni, hanem attól ,hogy kihagytátok a reggeli kocogást. 
 
Hozzávalók:
 
Személyenként két szelet pontypatkó
 
Személyenként 3 nagy szem burgonya meghámozva, felkarikázva
 
1 gerezd fokhagyma
 
1 fej lilahagyma
 
2-3 szem pradicsom
 
2 db fehérpaprika
 
2 dl tejföl
 
só, bors, őrölt csemege pirospaprika, olívaolaj
 
Elkészítés:
 
Az olaj egy részét belemasszírozzuk a burgonyába, és eltertjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben. A tetejére karikázzuk a lilahagymát, a paprikát, és a paradicsomot. Közéfektetjük a megsózott, megborsozott pontypatkókat, majd zúzott fokhagymát is szórunk a tetejére. Lefedjük fóliával, és közepes lángon 30 perc alatt megpároljuk. Mituán levettük róla a fóliát, megkenjük a halat tejföllel, és megszórjuk pirospaprikával. Viszatesszük a sütőbe, és készre sütjük. Akkor jó, ha a krumpliszeletek megpirultak. 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://balzsam.blog.hu/api/trackback/id/tr761065972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása