Balzsam- a gasztroblog

Szórd bele, keverd össze, kend rá, edd meg....

Fotóalbum

2008.07.30. 06:53 Balzsam...

Emlék egy letűnt korból...

 

Reggel zakatolásra ébredni, sminket készíteni az intarziás mosdószekrény foncsorozott tükre előttt, majd kényelmesen, fehérbort kortyolgatva nézni a tájat, és várni, hogy a végtelenségig visszafogott pincér felszolgálja a séf aznapi műalkotását. Lehetne még sorolni, mi minden vonzotta az embereket az egész Európán áthaladó Orient Expresszre, de el kell ismerni, hogy a kaland, a luxus, és a gasztronómia voltak a legfontosabbak.

És hogy miért téma ez most? Bár már lassan egy éve költöztem, de még mindig találok olyan kincseket, amiket egyszer azért raktam el, hogy majd ha sok időm lesz, akkor jó lesz rájuk nézni. Ilyen a Venice-Simplon Orient Expressz étlapja is, amit abból a különleges alkalomból nyomtak, hogy 2002-ben a luxusvonat Budapesten át közlekedett. Volt szerencsém utazni rajta, bár csak mint riporter, de hihetetlen jó hangulata van egy ilyen utazásnak. Az étkezőkocsiban nap közben egy bárzongorista szórakoztatja a főként gazdag nyugdíjasokból álló közönséget, és amíg egy-egy állomáson kirándulni viszik a vendégeket (remélem Budapestből nem csak a Halászbástyát látták), addig a séf az adott ország legfontosabb alapanyagait szerzi be, hogy abból kreálhassa meg az aznapi menüt. 

 

2002. szeptember 4. Napi ajánlat:

La salade de haricots verts et le confit de canard aux groseilles- párolt kacsa ribizlivel, és zöldbabsalátával

L'ossobuco de lotte aux pistils de safran- párolt hal sáfrányos mártásban

Les fleurs de brocolis aux amandes- mandulás brokkoli

Les pommes persillees- petrezselymes burgonya

La frandole d'ananas aux pistaches et noix de coco- ananász, kókusz fekete csokoládéval és pisztáciával

Hozzá kell tenni, hogy a majdnem másfél millió forintos jegyben a napi ajánlat ugyan benne volt, de ha a kedves utas szépen megkérte a séfet, akkor felszolgált neki akár beluga kaviárt is, potom 235 euróért. Sajttálat 12 euróért, gyümölcssorbetet szintén 12 euróért lehetett kérni.

És még néhány érdekesség. A vonaton mindenütt az étlap borítójaval egyező intarziás rózsafa burkolat uralkodik, a hálókocsikban a kanapét egy mozdulattal lehet ággyá alakítani ( ezt természetesen a szobaszervíz végzi), a hölgyek minden esetben egy kis üvegcse Bulgari parfümöt kaptak ajándékba, aki pedig haza akart vinni valami szuvenírt a vonatról, az vásárolhatott a szerelvény saját ajándékboltjában akár exkluzív porcelánt, akár aranyozott tollat, vagy antik stílusú estélyi táskát is.  

Szólj hozzá!

Címkék: orient expressz


A bejegyzés trackback címe:

https://balzsam.blog.hu/api/trackback/id/tr31592148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása